campanile

Fartuch czy zapaska? Oto jest pytanie!

Właściciele współczesnych lokali gastronomicznych dokładają wszelkich starań, aby prowadzony przez nich biznes nieustannie się rozwijał i szedł z duchem czasu. Modyfikacji ulegają także stroje noszone przez pracowników tego typu obiektów. Na przestrzeni lat ubiór kelnerów, kucharzy, baristów, piekarzy, barmanów czy innych osób zatrudnionych w branży...

Czytaj więcej

Historia stroju kelnerskiego

Kelner z otchłani wieków? Historia stroju kelnerskiego sięga daleko do przeszłości i jest związana z rozwojem kultury restauracyjnej na przestrzeni stuleci. Początków stroju kelnera można doszukać się już w starożytnym Rzymie, gdzie niewolnicy nosili specjalne tuniki podczas obsługi gości. Jednak dopiero w średniowieczu uformował się charakterystyczny...

Czytaj więcej
1e

Spójność wizerunkowa – wystrój kawiarni a ubiór kelnera i kelnerki

Odkąd w polskich miastach zaczęły funkcjonować liczne kawiarnie, śniadaniownie, bary i autorskie restauracje, nastąpiła swego rodzaju odwilż w odbiorze miejskiej atmosfery. Warszawa – jako stolica – nabrała charakteru miasta europejskiego, otwartego na ludzi, nie tylko na turystów, ale także, oraz przede wszystkim, na własnych mieszkańców....

Czytaj więcej
C_ZAFA_-43

Miejsca pracy, w których nosi się uniform

Ubiór pracownika jest ważny – powinien pasować do stylu naszej marki. Wysyła on komunikat – począwszy od przyjaznego np. różowego fartucha w lodziarni, kończąc na profesjonalnym białym kitlu szefa kuchni lub czarnej zapasce baristy. Mundur wojskowy budzi respekt i zaufanie, natomiast schludny uniform pracownika zakładu...

Czytaj więcej
materiały-1

Fartuchowe nawiązania, czyli tkaniny do wyboru do koloru

 Duet ZAFA Workwear został stworzony przez dwie fanki mody, jednak jak życie pokazało – nie tak oczywistej, jak to się w pierwszym skojarzeniu wydaje. Pewnego dnia, naszą designerską myśl opanowały fartuchy i zapaski różnego typu. Zafascynowała nas moda w restauracjach, ale nie tylko tam. Odzież...

Czytaj więcej