Fartuch czy zapaska? Oto jest pytanie!
Właściciele współczesnych lokali gastronomicznych dokładają wszelkich starań, aby prowadzony przez nich biznes nieustannie się rozwijał i szedł z duchem czasu. Modyfikacji ulegają także stroje noszone przez pracowników tego typu obiektów. Na przestrzeni lat ubiór kelnerów, kucharzy, baristów, piekarzy, barmanów czy innych osób zatrudnionych w branży zmieniał się choćby pod wpływem panujących trendów. Obecnie dobór garderoby oparty jest na dwóch zasadach: ubiór powinien prawidłowo spełniać swoje zadanie oraz, dzięki odpowiedniej estetyce, umożliwiać pracownikom godne reprezentowanie firmy. Czym zatem kierować się, dokonując wyboru stroju dla branży gastronomicznej? Zapraszamy do lektury.
Spis treści
Po co uniform w gastronomii?
Dlaczego dla personelu restauracji, lokali, barów i kawiarni jednolity ubiór z trwałych materiałów jest tak ważny? Codzienne obcowanie z jedzeniem wiąże się z podatnością na różnego rodzaju zabrudzenia czy zachlapania. W trakcie pracy w kuchni lub podczas pełnienia funkcji kelnera nierzadko może dojść też do przypadkowego poparzenia odsłoniętej skóry. Ochronę w razie wspomnianych sytuacji stanowią niezastąpione fartuchy oraz zapaski. Stwarzają one higieniczne warunki pracy, a dzięki jednakowemu wyglądowi ubrań pozwalają łatwiej odróżnić gości od obsługi.
Dodatkowym ich atutem jest możliwość wykreowania wizerunku firmy działającej w branży. Schludny, ujednolicony strój podkreśla profesjonalizm pracowników, a także ich przynależność do zespołu. Wybierając określony kolor, współgrający z barwami wystroju wnętrza obiektu lub logo firmy, właściciele lokali podejmują działania na rzecz kreowania wizerunku marki oraz zwiększenia jej rozpoznawalności. Bezpieczne, estetyczne i pożyteczne, prawda? Dostępne są różne kroje, style i rodzaje ubrań dla gastronomii. Na tapet weźmy dwa z nich – zapaskę oraz fartuch – by ustalić, które rozwiązanie sprawdzi się lepiej, a także w jakich okolicznościach będą przydatne poszczególne elementy.
Klasyczny fartuch – co go wyróżnia?
Długi, zazwyczaj sięgający nieco powyżej kolan, z paskiem zawieszanym na szyję lub mocowany za pomocą ozdobnych szelek, najczęściej posiadający praktyczne kieszenie – fartuch to jeden z najbardziej rozpoznawalnych akcesoriów kojarzonych z branżą gastronomiczną. Nic dziwnego, ponieważ pełni w niej szczególnie ważną funkcję. Wykonany jest z wytrzymałego materiału, takiego jak mieszanka grubej bawełny z syntetycznym poliestrem. Ze względu na skład tkaniny świetnie sprawdza się zwłaszcza w kuchni. Odpowiednio dobrany fartuch gastronomiczny skutecznie chroni między innymi przed pryskającym olejem czy tłuszczem lub przypadkowym ochlapaniem gorącą wodą. Zapobiega również powstawaniu plam na ubraniach pod spodem.
Warto pamiętać o tym, że dobrej jakości ubiór gastronomiczny powinien być przewiewny, a jednocześnie na tyle trwały, by zachować swój wygląd i właściwości nawet po wielu praniach. Mimo że fartuch częściej wykorzystywany jest przez kucharzy niż kelnerów, to rynek oferuje liczne kroje oraz opcje kolorystyczne, których kompozycja pozwala na elegancką prezencję własnej marki, a także dopasowanie wzorów do upodobań samych pracowników.
Cechy profesjonalnej zapaski dla gastronomii
Zapaskę, jak sama nazwa wskazuje, zazwyczaj przewiązuje się w pasie w taki sposób, by zakrywała dolną część ciała. Dostępne są jej różne rozmiary, wzory oraz długości – zarówno dla mężczyzn, jak i dla kobiet. Najczęściej kojarzona jest jako odzież dla kelnerów. Nic dziwnego, ponieważ oprócz możliwości, jakie daje, prezentuje się nadzwyczaj szykownie, a jak wiadomo, obsługę dobrej restauracji lub kawiarni obowiązuje schludność oraz nienaganny ubiór.
Oprócz ochrony przed zabrudzeniami zapaski dla kelnerek i kelnerów pozwalają na przechowywanie różnych drobnych przedmiotów w praktycznych kieszeniach. Są to rzeczy niezbędne przy obsłudze gości, takie jak notes, długopis, a nawet tablet. Ich różne warianty ułatwiają dopasowanie kroju do figury lub wybranie odpowiedniego typu mocowania czy wiązania. Dzięki temu zapaska będzie w stanie uchronić ubrania kelnera bądź baristy przed zabrudzeniami.
Co zatem wybrać? Dobór najwłaściwszego akcesorium zależy przede wszystkim od charakteru zadań wykonywanych przez pracownika, ale też jego preferencji co do ubioru, zwłaszcza w kontekście wygody oraz prawidłowego dopasowania. Spójność wizerunkowa także odgrywa tutaj niebagatelną rolę – zapaska kelnerska z logo zakładu bądź kucharski fartuch w firmowych barwach bez wątpienia będą prezentować się nienagannie na każdym członku zespołu. Bez względu na to, na który model i odcień padnie wybór, najważniejszymi aspektami dobrej odzieży roboczej do gastronomii są trwałość, praktyczność oraz wysoka jakość wykonania.